De uitslag van de eindtoets is er!

0
310

Een maand geleden zat je misschien wel te blokken op de eindtoets, net als bijna alle kinderen uit groep 8. En nu is de uitslag van de meeste eindtoetsen er. Leraren mogen zelf weten wanneer ze de scores aan de klas vertellen. Veel meesters en juffen doen dat deze week.

Het schooladvies heb je waarschijnlijk al gehad. En dat is het belangrijkste bij het kiezen van een middelbare school. Maar voor veel kinderen is de uitslag van de eindtoets ook belangrijk.

Want met die uitslag kun je een ander soort school kiezen dan je school adviseert. Bijvoorbeeld als je een hogere score had bij de eindtoets dan je school had verwacht bij het schooladvies.

Een derde van de achtstegroepers scoorde hoger dan verwacht. Als je juist lager scoorde dan verwacht, hoeft er niets te veranderen.

De meeste kinderen maakten de Centrale Eindtoets van CITO: 80.000 achtstegroepers op ruim 2.700 scholen. Gemiddeld scoorden die 535.2. Dat is bijna hetzelfde als vorig jaar.

Omdat veel kinderen de afgelopen jaren online les kregen, heeft CITO iets veranderd aan de score van de eindtoets. Eerder had je een score van 525 nodig voor het advies ‘vmbo-kader of gemengd theoretische leerweg’. Nu is dat één punt minder: 524.

Bron: nos.nl