De mogelijke kosten voor jouw mbo-opleiding

0
321

 

De mogelijke kosten voor jouw mbo-opleiding

Sta jij aan de vooravond van jouw studiekeuze? Dan is wel aan te raden om alles goed voor te bereiden. Het kan namelijk zo zijn dat er enkele onverwachte kosten ontstaan voordat je gaat studeren. In dit artikel kijken we naar alle mogelijke kosten bij een mbo-opleiding. Daarbij zoomen we in op de opleidingen van Cosmo. Cosmo is namelijk al meer dan tien jaar dé opleider op het gebied van toerisme, recreatie, vrijetijdsbesteding en meer.

Houd rekening met deze bedragen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Na het afronden van de middelbare school gaat het studentenleven dan echt beginnen. Ga je studeren in een andere stad of blijf je lekker thuis wonen? Het kan natuurlijk alle kanten op, maar het is handig om de financiële gevolgen van jouw keuzes alvast vooraf te berekenen. Allereerst kun je thuis het gesprek aangaan met jouw ouders of verzorger om samen te beslissen wie er voor de kosten gaat opdraaien. Moet je alles zelfstandig betalen, gedeeltelijk of wordt alles betaald? Dit heeft natuurlijk altijd invloed op je persoonlijke, financiële situatie. In het ene geval heb je misschien al wat spaargeld of studiegeld dat je kunt gebruiken om te gaan studeren. Het kan ook zo zijn dat jouw zomervakantie in het teken staat van hard werken om alles te betalen.

De kosten blijven niet beperkt tot lesgeld

De mbo-opleiding kosten per studiejaar variëren per opleiding. Volg je een BBL-opleiding niveau 3 of 4, dan betaal je €612,- euro per studiejaar. Kies je voor een BOL-opleiding, dan is het lesgeld €1202,- euro. Let op: deze bedragen kunnen per jaar variëren. Dit lesgeld is enkel om de lessen op school te volgen en daarnaast toetsen te mogen maken. De kosten blijven helaas niet beperkt tot enkel lesgeld. Je hebt namelijk ook bepaalde hulpmiddelen nodig om je studie succesvol te volgen. Denk hierbij aan eventuele verplichte kleding of ander lesmateriaal. In de praktijk betaal je vaak al €700,- voor een laptop en verschillende boeken. Ga je graag op excursie? Ook hier zitten (vrijwillige) kosten aan verbonden.

De juiste voorbereiding

Bij Cosmo opleidingen ben je in ieder geval verzekerd van een kwalitatief hoogstaande opleiding op het gebied van toerisme, hospitality, leisure en recreatie. Je volgt de opleidingen bij een school in de buurt en je hebt de zekerheid dat je na afronding aan de slag kan in het werkveld. Tijdens de opleiding word je voortdurend uitgedaagd met actuele kwesties en opdrachten uit het bedrijfsleven. De beste begeleiding en een fijne leeromgeving, jij krijgt waar voor je lesgeld.