Clemens Cornielje, volbloed liberaal die streed voor het homohuwelijk, overleden

0
260

VVD-politicus en bestuurder Clemens Cornielje is op 63-jarige leeftijd overleden. Hij was elf jaar lid van de Tweede Kamer en veertien jaar lang commissaris in Gelderland. Premier Rutte prijst hem als een volbloed liberaal die stond voor de individuele keuzevrijheid.

Cornielje, de zoon van een burgemeester, was al op jonge leeftijd politiek actief. Hij begon zoals veel VVD-politici als lid van de JOVD, de jongerenafdeling van de liberalen. In 1977 werd hij vicevoorzitter van de Gelderse JOVD.

Daarnaast studeerde hij aan de lerarenopleiding biologie en wiskunde. Begin jaren 80 stond hij enkele jaren voor de klas als wiskundeleraar.

Homohuwelijk

In 1983 werd hij beleidsmedewerker van de VVD-fractie in de Tweede Kamer en vijf jaar later adviseur van de vicepremier van dat moment, Rudolf de Korte.

Daarna was hij vier jaar lang adviseur en naaste medewerker van VVD-leider Frits Bolkestein. Toen hij werd aangenomen vroeg hij of het een bezwaar was dat hij homoseksueel was. Dat was niet het geval.

In 1994 werd hij zelf Kamerlid. Zijn belangrijkste beleidsterrein was onderwijs, maar hij hield zich ook bezig met openbare orde en veiligheid en criminaliteitsbestrijding.

Cornielje maakte zich in de jaren negentig hard voor het homohuwelijk, dat in 2001 werd ingevoerd.

In 2002 was hij in beeld om staatssecretaris van Onderwijs te worden maar dat ketste af. Drie jaar later werd hij benoemd tot Commissaris van de Koningin in Gelderland.

Tumor

Begin 2010 werd longkanker bij hem geconstateerd. Door de behandeling moest hij zijn werk een tijdlang neerleggen, maar in de loop van het jaar kon hij weer aan de slag. Hij werd in 2011 door Provinciale Staten voorgedragen voor een tweede termijn van zes jaar.

In 2012 werd nierkanker bij hem geconstateerd. Het zag er slecht uit maar door “een wonder” genas hij.

“Een experimenteel medicijn heeft mij gered, een nieuwe dna-technologie”, zei hij in januari 2017 in De Stentor. “Niemand weet hoe dit verder zal gaan. Ik heb voldoende energie. Ik heb uitzaaiingen maar die zijn klein. Klein geworden door de medicijnen.”

Toch ging het niet veel later weer mis met zijn gezondheid. In april 2017 maakte Cornielje bekend dat er een hersentumor bij hem was ontdekt en dat de prognose heel slecht is. Cornielje zei te hopen op “een tweede wonder”, maar die zomer werd hij ook nog geveld door meningitis.

Dat tweede wonder kwam er toch: hij leefde nog bijna vijf jaar, al was hij zo kwetsbaar dat hij sinds de uitbraak van corona zijn contacten met de buitenwereld tot het uiterste minimum beperkte.

Bron: nos.nl