Boeren bijeen voor protest, later acties bij bedrijven gepland

0
238

Actievoerende boeren komen op dit moment aan op de plaatsen in het land waar vandaag actie wordt gevoerd tegen het stikstofbeleid. De acties zijn onder meer in Den Haag, Zwolle, Assen, Arnhem en Den Bosch.

Op de A12 bij Utrecht werden vanochtend rond 08.30 uur enkele tientallen tractoren door de politie van de snelweg gehaald. Ze waren onderweg naar Den Haag. Ze hebben hun reis via de binnenwegen vervolgd.

In Brabant blokkeerde de politie opritten naar de A50 en en A59 om te voorkomen dat tractoren de snelweg op zouden rijden.

Inmiddels staan er zo’n 300 tractoren op het Malieveld in Den Haag. Ze parkeerden op het gras, ondanks het dringende verzoek van Staatsbosbeheer alleen op het asfalt te rijden. Er worden volgens de actievoerders enkele honderden tractoren verwacht.

Er gingen vanochtend ook groepen boeren onderweg naar Arnhem, Assen, Zwolle en Den Bosch. Bij de provinciehuizen in Arnhem, Zwolle, Assen en Den Bosch staat het inmiddels vol met landbouwvoertuigen.

Vanmiddag volgen er ook acties op andere plaatsen, waaronder Wageningen.

Acties bij bedrijven

Er zal door de acties weinig verkeersoverlast ontstaan, verwacht Rutger van Lier, een van de actieleiders. “De burger gaat er weinig last van hebben, we gaan geen snelwegen blokkeren dus er zullen geen files ontstaan. We gaan geen ruiten ingooien of dingen in brand steken of vernielen. We zijn geen vandalisten, we zijn gewoon boeren. We komen gewoon op voor onze gezinnen en bedrijven.”

Wel zijn sommige bedrijven het doelwit de acties. “We willen een paar flinke mokerslagen uitdelen”, zegt Van Lier. De actievoerde boeren willen de aandacht vestigen op bedrijven die geen vergunning voor de Natuurbeschermingswet hebben. “Een aantal boeren heeft niet zo’n NB-vergunning, maar er zijn ook heel veel grote bedrijven en industrie├źn die die vergunning niet hebben.”

Omroep Brabant meldt dat actievoerders vanmiddag mogelijk doorrijden naar Eindhoven Airport en het terrein van Jumbo in Veghel. Voor de luchthaven zou al een demonstratievergunning zijn aangevraagd.

‘Ruimte voor de boer’

Bart Kemp van Agractie, verwacht in Den Haag nog honderden tractoren en ook demonstranten die met de trein komen. “De boodschap van de actie is: ruimte voor de boer”, zegt Kemp. “Boeren worden verdreven van hun land, van de grond waar ze al generaties lang boeren en voedsel produceren. Daar gaat het over vandaag, dat Den Haag gaat luisteren naar boerengezinnen, omdat het om hun toekomst gaat.”

Voor de actievoerders staat voorop dat er geen gedwongen opkoop van boerenbedrijven gaat plaatsvinden. Op dit moment gebeurt dat alleen op vrijwillige basis.

Peter R. de Vries

Agractie Flevoland doet niet mee aan het protest, vanwege de aanslag op Peter R. de Vries. “Wij begrijpen dat het land in rep en roer is en dat de politiek en journalistiek wel iets anders aan het hoofd heeft dan het voortbestaan van de agrarische sector. Wij twijfelen er dan ook aan of onze boodschap nu wel de aandacht krijgt die hij verdient”, meldt de afdeling bij Omroep Flevoland.

Andere afdelingen van Agractie gaan wel door met actievoeren vandaag, zegt Kemp. “We zullen tijdens de acties wel kort aandacht besteden aan Peter R. de Vries.”

Ook Farmers Defence Force laat weten stil te staan bij het nieuws over Peter R. de Vries. Bij aanvang van de protesten die de organisatie heeft georganiseerd zal een minuut stilte te houden “uit respect en medeleven”, aldus een woordvoerder.

Bron: nos.nl