Ben jij klaar voor de middelbare school?

0
507

De stap van de basisschool naar de brugklas is erg groot. Plots ga je niet meer dagelijks naar de oude vertrouwde basisschool waar je al jaren komt en waar je iedereen kent. De vertrouwde basisschool wordt ingeruild voor een groot gebouw met veel verschillende mensen die je niet kent. Opeens moet je alles vooral zelf gaan doen. Ben je daar eigenlijk wel klaar voor?

Wanneer je naar de brugklas gaat, heb je een hoop nieuwe dingen nodig. Denk aan lesmateriaal, een agenda, een wetenschappelijke rekenmachine, ga zo maar door. Het lijkt allemaal misschien veel, maar uiteindelijk valt het wel mee. Zeker wanneer jouw school gebruikt maakt van digitaal lesmateriaal scheelt het een hele boel. In dit geval moet je echter wel een tablet of laptop met je mee dragen. Heb je hier zelf keus in? Kies voor een kleine, dunne tablet of laptop die niet veel weegt. Zo krijg je hem moeiteloos de hele dag mee zonder last van je rug of schouders te krijgen.

Een geschikte werkplek

Misschien heb je op de basisschool al kennis gemaakt met huiswerk. Geloof er maar aan, want op de middelbare school krijg je dagelijks huiswerk opgegeven. Daarvoor is het belangrijk dat je een goede werkplek hebt waar je rustig en geconcentreerd kunt werken. Heb je een bureau op je slaapkamer? Zorg dat die vrij is van rommel, en maak plek voor dingen als pennen, je Casio rekenmachine, papier en je laptop of tablet. Berg al je schoolspullen netjes bij elkaar op in bijvoorbeeld een kast.

Nog beter zou zijn als er een aparte studeerkamer of kantoor in huis is. Berg al jouw schoolspullen daar netjes op. Zo weet je ook zeker dat je geen afleiding krijgt van dingen in je slaapkamer. Een tip: leg je mobiele telefoon in een andere kamer, of zet hem uit als je huiswerk gaat maken. Zo kan die je niet afleiden.

Wees jezelf

Het is belangrijk om altijd jezelf te blijven. Er verandert veel, maar dat betekent niet dat jij moet veranderen. Een nieuwe school betekent ook nieuwe mensen en nieuwe vrienden. Die nieuwe vrienden maak je niet door anderen na te doen of door je anders voor te doen dan je zelf bent. Wees jezelf en leer nieuwe mensen kennen. Dit gaat altijd veel sneller dan je denkt, voordat je het weet heb je een hele boel nieuwe vrienden. Het lijkt misschien spannend, maar het is niks om je zorgen over te maken! Alles gaat vanzelf.