Avondklokreller (26) Den Bosch moet cel in en 45.000 euro betalen

0
285

Een 26-jarige man uit Den Bosch moet 10 maanden de cel in voor zijn rol bij de avondklokrellen in zijn woonplaats, op 25 januari. Ook moet hij schadevergoedingen betalen van totaal 45.000 euro, zo heeft de rechtbank geoordeeld. Dat bedrag mag hij wel delen met mensen die eventueel nog veroordeeld worden.

De man maakte deel uit van een groep van een paar honderd mensen die zeiden te demonstreren tegen de avondklok. Dat deed de groep eerst buiten het centrum van de Brabantse hoofdstad, maar later trokken ze naar het centrum. Daarbij werden onder meer stenen gegooid, ruiten, fietsen en auto’s werden vernield en er werd vuurwerk afgestoken. Ook werden winkels geplunderd.

De rechter acht bewezen dat de Bosschenaar deelnam aan het openlijke geweld in de binnenstad, en dat hij een inbraak pleegde in een Jumbo-supermarkt. Daar bracht hij ook vernielingen aan en stal hij sigaretten. Daarvoor moet hij tienduizenden euro’s aan schadevergoedingen betalen. De man had een lifehammer en een knipmes bij zich. Daarvoor krijgt hij een boete van 225 euro.

Veroordelingen

De afgelopen maand zijn in totaal acht mensen veroordeeld voor hun rol bij de avondklokrellen in Den Bosch. Gisteren kregen vier mannen celstraffen tot 10 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Drie van hen moeten samen zo’n 30.000 euro betalen voor hun rol bij de vernielingen, een vierde ruim 20.000 euro.

Drie andere verdachten kregen twee weken geleden te horen dat ze ook de cel in moeten voor hun betrokkenheid bij de rellen. Ook zij moeten samen tienduizenden euro’s betalen voor aangerichte vernielingen, onder meer aan een supermarkt, een friettent en een boek- en kantoorhandel. De schade die zij moeten betalen komt uit zo’n 20.000 euro.

Schade in de supermarkt

Dat het bedrag aan schade steeds hoger wordt, komt volgens de rechtbank onder meer doordat er zich in de afgelopen tijd meer ondernemers hebben gemeld met schade.

Dat de schadevergoeding vandaag 15.000 euro hoger ligt dan de vergoeding die gisteren werd toegekend, komt doordat de man ook is veroordeeld voor vernieling in de Jumbo. De andere verdachten zijn alleen veroordeeld voor schade aan de buitenkant van het pand, legt een woordvoerder van de rechtbank uit.

Bron: nos.nl