Afspraken voor Janssen-vaccins mogelijk: vijf vragen en antwoorden

0
256

Iedere volwassene kan vanaf vandaag een afspraak voor het Janssen-vaccin inplannen. Het vaccin werd een paar weken geleden uit de standaard vaccinatiecampagne gehaald, maar mensen krijgen nu dus alsnog de mogelijkheid voor het vaccin te kiezen.

Janssen heeft als grote voordeel dat er maar één prik van nodig is. “Het is veilig en effectief, en je bent in één keer klaar”, zei demissionair minister De Jonge er een aantal weken geleden over. Vanmorgen maakte hij het nummer bekend dat te bellen is om een afspraak te maken voor een prik. Dat raakte meteen overbelast.

Of er genoeg prikken zijn voor iedereen die dat wil, is niet bekend. En hoe zat het ook alweer met die zeer zeldzame bijwerking? Vijf vragen en antwoorden over het Janssen-vaccin.

Hoe kan je een afspraak maken?

Wie met één prik klaar wil zijn, kan sinds 10.00 uur vanmorgen een afspraak maken voor een inenting met het Janssen-vaccin. De GGD’s hebben daarvoor een speciaal nummer in gebruik genomen: 0800-1295, dat binnen no-time overbelast raakte. Eerder werd de datum 21 juni genoemd, maar dat was volgens de GGD een misverstand.

Had je al een vaccinatie-afspraak staan? Dan kan de GGD je oude afspraak omzetten. De GGD raadt aan je oude afspraak niet zelf te annuleren.

Je hoeft waarschijnlijk niet lang te wachten op je afspraak; de eerste prik wordt vrijdag gezet. En gegadigden hoeven ook niet naar de andere kant van het land te reizen, want in elke GGD-regio is minstens een locatie waar Janssen-vaccins worden gegeven.

Krijgt iedereen die dat wil een Janssen-prik?

In eerste instantie zijn er 200.000 vaccins beschikbaar. Of dat genoeg is voor iedereen die wil, moet de komende tijd blijken. “Op is op”, zei De Jonge vandaag. Het kan dus zijn dat je achter het net vist. In dat geval kan je ook op een wachtlijst worden geplaatst; je krijgt dan een sms’je als je een afspraak kan maken. Het is niet bekend wanneer de fabrikant meer doses gaat leveren, zegt de GGD.

Het gaat om een beperkt aantal doses van het vaccin, die niet nodig zijn voor de groepen waarvan al afgesproken was dat ze met Janssen ingeënt zouden worden: zeevarenden, daklozen en militairen op missie bijvoorbeeld.

Hoe zit het met de zeldzame bijwerking?

Het vaccin kent een zeer zeldzame bijwerking: ernstige trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Een aantal weken geleden besloot de regering daarom de jongere leeftijdsgroepen standaard een mRNA-vaccin aan te bieden: Pfizer of Moderna.

In Nederland is die bijwerking “vrijwel zeker” één keer vastgesteld, schreef bijwerkingencentrum Lareb gisteren. Die persoon is niet overleden. In ons land is het vaccin ongeveer 450.000 keer toegediend. Ook in het buitenland is al een aantal gevallen van die bijwerking geconstateerd.

Het Janssen-vaccin heeft ook een aantal niet-ernstige bijwerkingen: pijn op de prikplek, hoofdpijn en vermoeidheid bijvoorbeeld. Maar die kunnen ook voorkomen na een prik met een mRNA-vaccin.

Wat houdt de zeldzame bijwerking nou precies in? NOS op 3 legt het uit:

Hoe goed beschermt Janssen?

Het vaccin beschermt voor 67 procent tegen ziekte door het coronavirus. Dat betekent dat van de 100 mensen die zonder een vaccin klachten zouden krijgen door corona, minstens 67 geen klachten krijgen. De mRNA-vaccins Pfizer en Moderna geven een iets betere bescherming.

Uit een Amerikaanse studie blijkt ook dat Janssen voor ongeveer 85 procent tegen ernstige ziekte beschermt, en voor 100 procent tegen sterfte door corona.

Waarom zou ik voor Janssen kiezen?

“Dat Janssen-vaccin is effectief, is voldoende veilig”, zei Gezondheidsraad-voorzitter Bart-Jan Kullberg begin deze maand in Nieuws & Co op NPO Radio 1. “Maar als je een keuze hebt is het onlogisch om het vaccin met een potentiële bijwerking te kiezen.”

De Jonge wil die keuze aan mensen zelf overlaten. “Omdat de Gezondheidsraad duidelijk zegt dat Janssen een veilig en effectief vaccin is, wil ik mede op verzoek van de Tweede Kamer zorgen dat mensen ook goed geïnformeerd hun eigen keuze kunnen maken”, schreef De Jonge in een kamerbrief.

Het grootste voordeel van Janssen is dat je maar een prik nodig hebt; twee weken na die prik ben je volledig beschermd. Met de vaccins van Moderna en Pfizer heb je twee prikken nodig, en daartussen moet ook een aantal weken zitten. Janssen is dus handig als je bang bent voor naalden of als je binnenkort op vakantie wil.

Bron: nos.nl