Acht vragen en antwoorden over de nieuwe coronaregels op school

0
318

Wat is er gebeurd?

Moet je nou twee keer in de week naar zo’n teststraat?

Nee, je krijgt een zelftest van je school. Die kun je thuis doen voordat je naar school gaat.

Wanneer moet je nou wel en niet zo’n zelftest doen?

Zit je op de middelbare school en ben je volledig gevaccineerd? Dan hoef je geen zelftest meer te doen. Ben je niet gevaccineerd? Dan moet dat wel twee keer per week. Let op: je bent pas volledig gevaccineerd twee weken na je laatste prik. Als je dus pas nét je tweede prik hebt gehad, moet je nog twee weken zelftesten.

Is zo’n zelftest verplicht?

Nee, een zelftest is altijd vrijwillig. Je school mag er dus ook geen consequenties aan verbinden als je niet wil zelftesten.

Moet je ook preventief testen als je volledig gevaccineerd bent? Waar wel en waar niet?

Op de middelbare school hoeft dit niet, in het hoger onderwijs is het een dringend advies om dit wel te doen. Dat betekent dat het kabinet wel heel graag wil dat je het doet, maar het is niet verplicht.

Ik ben volledig gevaccineerd. Waarom hoef ik niet in quarantaine als ik in contact ben geweest met een besmet persoon of niet te zelftesten? Gevaccineerd zijn betekent toch niet dat ik het virus niet meer kan overdragen?

De kans op het overdragen van het virus en de kans dat je echt ziek wordt van het virus zijn vele malen kleiner als je gevaccineerd bent. Hoeveel kleiner de kans is dat je het virus overdraagt na je vaccinatie wordt nog steeds onderzocht. Volgens wetenschappelijk onderzoek van het Amerikaanse RIVM is de kans dat je iemand anders besmet na je eerste prik 20 procent en na twee prikken 10 procent.

Wat als je al corona hebt gehad, hoef je dan ook niet meer te zelftesten en in quarantaine?

Als je bent hersteld van een coronabesmetting gelden voor jou dezelfde regels als bij een volledige vaccinatie. Je hoeft dus niet in quarantaine na contact met een besmet iemand, en je hoeft ook geen zelftests te doen. Let op: deze regels gelden tot 180 dagen nadat je weer beter bent.

Hoe zit dat nou met afstand houden en mondkapjes?

Studenten en scholieren hoeven onderling geen afstand meer te houden. Wel moet iedereen een mondkapje op als ze in het gebouw rondlopen, zo gauw je gaat zitten mag die af. Alléén op de middelbare school moet je afstand houden tot je docenten, ook tijdens praktijklessen zoals gym.

Mogen schoolkampen en excursies doorgaan?

Ja, die mogen gewoon doorgaan, maar ook daar hou je afstand van je docenten.

Bron: nos.nl