Aboutaleb wil nog zes jaar door als burgemeester van Rotterdam

0
239

Ahmed Aboutaleb wil nog een periode burgemeester van Rotterdam blijven. Dat heeft hij vandaag aan de Commissaris van de Koning en de fractievoorzitters in de gemeenteraad van Rotterdam laten weten.

Als burgemeester kreeg Aboutaleb het aanvankelijk flink voor de kiezen in Rotterdam. De strandrellen in Hoek van Holland en het verbieden van de Danceparade kwamen hem op kritiek te staan. Maar langzaam maar zeker veroverde hij de harten van Rotterdammers. Zijn populariteit is elf jaar na zijn komst groot.

Er is nog veel te doen, zegt Aboutaleb tegen verslaggever Robert Bas:

Zijn populariteit blijkt onder meer uit de vele selfies die Rotterdammers met Aboutaleb maken als ze hem tegenkomen. Als hij de straat op gaat om persoonlijk te zien welke problemen er in de wijken zijn moet hij zich vermommen.

Maar hij is niet bij iedereen geliefd. Hij gaat confrontaties niet uit de weg. Dat leidde bijvoorbeeld tot een botsing met een deel van de Turkse gemeenschap toen hij alle middelen inzette om te beletten dat een Turkse minister na de mislukte coup in Turkije voor het consulaat een toespraak zou houden.

Aboutaleb, die er geen geheim van maakt dat hij moslim is, valt met zijn stevige uitspraken ook in het buitenland op. Zo stelde in 2015 na de aanslagen in Parijs: “Ik ben geen militair strateeg, maar als bestuurder zeg ik: het is tijd om die 40.000 tot 50.000 mensen die zich hebben aangesloten bij IS weg te vagen.”

Dat Aboutaleb na twee termijnen van zes jaar door zou gaan, was geen uitgemaakte zaak. Gezien zijn interesse in en kennis van mondiale problemen als klimaatverandering, de energietransitie en de nieuwe economie was een nieuwe baan bij een internationale organisatie niet ondenkbaar.

Maar Aboutaleb wil dus door in Rotterdam, juist om een rol te gaan spelen bij de energietransitie, de ombouw van de economie en de daarvoor volgens hem noodzakelijke veranderingen in het onderwijs, zegt hij.

Bron: nos.nl