Op dit moment liggen er 171 mensen met het coronavirus op intensivecareafdelingen in Nederland. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Twee dagen geleden ging het nog om 96 mensen. Gisteren waren het er 135.
De stijging komt niet onverwacht, zegt voorzitter Diederik Gommers van de NVIC. Hij wijst erop dat de effecten van de door het kabinet genomen maatregelen pas later zichtbaar worden.
Of er voldoende bedden op de intensive care beschikbaar zullen blijven nu het coronavirus zich verder in Nederland verspreidt, is een van de grote zorgen van beleidsmakers. De maatregelen die deze week genomen zijn, moeten er daarom aan bijdragen dat het virus zich zo langzaam uitbreidt, dat de ziekenhuizen de piek met patiënten de komende maanden aankunnen.
Op dit moment zijn er nog voldoende IC-bedden, vertelde Gommers vandaag aan de Tweede Kamer. De meeste druk is er in het zuiden. Ongeveer de helft van de coronapatiënten op Nederlandse IC’s ligt in Brabantse of Limburgse ziekenhuizen. Maar ook die ziekenhuizen “stralen rust uit”, zoals Gommers het uitdrukt. Zelfs in het Amphia-ziekenhuis in Breda, waar zestien coronapatiënten op de intensive care liggen, zijn er ook nog zes lege bedden. “Ze zijn daar totaal in control, omdat ze heel goed waren voorbereid”, aldus Gommers.
Crisisfase
Toch wordt er hard gewerkt om de verwachte piek met patiënten de komende maanden aan te kunnen. In totaal zijn er nu 1150 IC-bedden, waarvan er 575 vrij zijn voor coronapatiënten. In veel ziekenhuizen worden artsen en verpleegkundigen bijgeschoold zodat ze straks op de intensive care kunnen werken.
Dat aantal kan als het nodig is worden uitgebreid tot 1500 en in een ‘crisisfase’ zelfs tot 2000. In dat laatste geval zijn wel vrijwel alle artsen en verpleegkundigen dan bezig met coronapatiënten, naast absolute noodgevallen. Ook zijn er volgens Gommers dan nog 500 extra beademingsapparaten nodig, die nog gevonden moeten worden.
Maar zover is het nog niet: op dit moment wordt er in de noordelijke provincies nog maar één IC-bed bezet door een coronapatiënt en in het oosten twee bedden. Het meest logische is dus om eerst patiënten van het zuiden naar het noorden te verplaatsen voordat er daar wordt opgeschaald. En dus niet naar de Randstad; de verwachting is dat het virus daar nu vooral rondgaat.
Volgens Gommers zijn er dus nog voldoende mogelijkheden om mensen op te nemen op de IC. “We schalen op tijd op, zodat we iedereen de behandeling kunnen geven die we willen geven”, zei hij in het radioprogramma Nieuws en Co.
Over een eventuele lockdown zei Gommers: “Op het moment dat we het gevoel hebben dat de stijging te hard gaat, hebben we overleg met het RIVM, en dat staat weer in contact met het kabinet.”
Bron: nos.nl